Tündérkert

Tündérkert

Teák gyógyhatásai testre és lélekre

2014. október 21. - TündérkeRT

Sziasztok :)

Már régen terveztem ezt a bejegyzést, de sajnos elromlott a laptomon a billentyűzet 3 gombja (nem tudom miért, semmit sem csináltam vele). Így nehéz lett volna írni, így csak most jutottam ide, mikor vettem egy külső billentyűzetet, ami egyántalán nem olyan praktikus, mint a rendes. Szóval, ha esetleg valaki tudná mi a baja, akkor írjon. Előre is köszönööm :)

Mindenek előtt szeretném megköszönni mindenkinek, aki olvassa a blogomat, mert az utolsó bejegyzés óta jelentősen megugrott az olvasóim száma. Szeretném megköszönni az Index2-nek is, hogy érdemesnek tartotta a Medvesi fotómaratont arra, hogy kitegye a címlapra. 

Ennek a bejegyzésnek a főszereplői, ahogy már a címből is kivehettétek a gyógyteák lesznek. Ilyen rossz időben én nagyon szeretem őket fogyasztani, még ha az ízük nem is annyira jó. Most találtam egy nagyon szupi oldalt, ahol bő választék van a szálas teákból. A filteres teákról egyre gyakrabban hallani, hogy nem jó minőségűek és a a szálas teáknak sokkal intenzívebb az ízük is. Ebből feltételezhetjük, hogy ezek sokkal nagyobb mennyiségben tartalmaznak gyógynövényt, mint a filteresek.

Szóval rendeltem Matcha teát, matét és kombuchát. Most ezek jótékony hatásait szeretném nektek bemutatni, mert szerintem fontos a betegségek megelőzése, immunrendszerünk erősítése, amit teával is elérhetünk, nem csak drága vitaminokkal, gyógyszerekkel. 

Matcha tea

Nem tudom Magyarországon elérhető-e ez a tea, mert magyar oldalt nem is találtam, mikor rákerestem, pedig ennek a teának már 5000 éves tradíciója van. A kínai Yunnanból származik, mégis most éli új korszakát, hiszen a tea kilétét sok - sok éven titkolták. 
A Matcha tea 100%-os zöld tea, ami finom porrá van őrölve, és semmilyen színezéket nem tartalmaz. 
A teában egyedi antioxidáns is van, ez a catechin. 
Csak egy adag matcha tea annyi tápértéket tartalmaz, mintha meginnál 10 csésze hagyományos zöld teát.
A tea segít lenyugtatni a lelkedet, növeli az összpontosítást és ideális cukorbetegeknek is.Segít az emésztésben, tisztító hatása is van és segít a koleszterin csökkentésében is. 
Kinézetre kicsit fura lehet, de szerintem nem vészes az íze, nekem leginkább a sütőtök ízére hasonlít. 

matcha-green-tea-cup.jpg

Maté

A dél-amerikai matét már a korai indián időkben is használták, a népi gyógyászatban pedig a mai napig előszeretettel alkalmazzák belsőleg fekélyek, reuma, vérszegénység és depresszió esetén, ezen kívül láz és fertőzések kialakulása ellen is bevethető. Több kutatás is azt bizonyítja, hogy a mate levele testi és lelki kimerültség esetén egyaránt segítség lehet a benne található koffeinnek köszönhetően, amely közismerten serkentőleg hat idegrendszerre, valamint a szívre és a keringési rendszerre.Mindemellett a mate teában a koffeinen kívül csaknem kétszáz olyan anyag található, ami a helyes emésztésért felelős, így egyúttal a bélrendszer normál működését is megtartja. Ezek a vegyületek felpörgetik az anyagcserédet, miközben a szénhidrátok és zsírsejtek lebontásában is fontos szerepet játszanak.

PET40c396_caj.jpg

Kombucha

Távol-keleti hagyományai vannak, az első feljegyzések Kínából időszámításunk előtti 221-ből ismeretesek, ahol a belőle készített italt mennyei teának, az örök élet italának, sőt, a halhatatlanság italának nevezték, hasonlóan a zöld teához. Talán nem véletlenül, hiszen számos betegségre, egészségügyi problémára jelent megoldást a fogyasztása, többek között helyreállítja a bélflórát, javítja a vérkeringést, és nyugtatja az elmét. 

Az Amerikai Rákellenes Társaság szerint a kombucha számos rendellenesség megelőzésében és kezelésében játszik hatékony szerepet, beleértve a kopaszságot, az álmatlanságot, az emésztési zavarokat, az ízületi gyulladásokat, a krónikus fáradtságot, a sclerosis multiplexet, az AIDS-et és a rákot. További előnyei:

  • Csökkenti a koleszterinszintet, rugalmasabbá teszi az erek falait, enyhíti az érgyulladás fájdalmait.
  • Természetes antibiotikus hatású. Méregtelenít, kioldja és kémiailag megköti a májból és a testnedvekből felszabaduló mérgeket, és kiirtja a szervezetből az élősködőket.
  • Gyógyítja a székrekedést, megállítja a fertőző hasme­nést, gyógyítja az aranyeret, a vastagbél gyulladást, gyomor­idegességet, a gyomorrontást, a vékony- és vastagbelek gyul­ladását.
  • Oldja a stresszt, normál értéken stabilizálja a vérnyomást, állandó jó közérzetet és hatékony alvástbiztosít.
  • Tisztítja a vért, erősíti a vesét. Segít a máj és az epe­hólyag hatékony működésében. Oldja az epe- és veseköveket.
  • Folyamatos fogyasztása meghosszabbítja az életkort, és csökkenti a ráncok képződését.
  • Csökkenti a koleszterint és puhítja a vénákat, artériákat.
  • Segít a súlycsökkenésben, a zsírszövetek lebontásában. Testépítőknél, sportolóknál az izomtónus növekedése mellett fogyás érhető el. Intenzív sporttevékenységnél kifejezetten ajánlott.
  • Gyógyítja a prosztatagyulladást, megerősíti a szexuális potenciát.
  • Enyhíti a torokgyulladást, asztmás köhögést, segít a slejm feloldódásában.
  • Enyhíti a menopauzát, csökkenti a hőhullámokat.
  • Megszünteti a másnaposságot, segítségével gyógyítha­tó az alkoholfüggőség.

 

1010805.large.jpg

 

 Igyatok ti is sok teát, így a tél közeledtével főleg. Kellemes napot! :)

Forrás:

http://www.femina.hu/fogyokura/mate_tea_minden_idok_legerosebb_folyekony_zsiregetoje
http://dietless.hu/kombucha-teagomba/

A bejegyzés trackback címe:

https://eletszepsegei.blog.hu/api/trackback/id/tr126812139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása