Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én az idő rosszra fordultával (jelen pillanatban is zuhog az eső) nagyon szeretem magam bevackolni a szobámba, puha takaró alá, egy jó könyvvel vagy filmmel, mellé forró, finom teával.
Most egy új fajta teára akadtam. Egy helyi bárban már láttam tavaly is a sült teára keresztelt italt, de nem kóstoltam, fogalmam sem volt róla, hogy mi az (szégyen, nem szégyen). A minap pedig egy boltban is megpillantottam egy kis üvegcsében, gondoltam megveszem, megkóstolom. Miután a neten is rákerestem, rájöttem, hogy itthon is egyszerűen el lehet készíteni, ki is próbáltam. Isteni lett (sokkal jobb, mint az üzleti), a receptet meg is osztom veletek. :)
Hozzávalók:
- gyümölcs - én fél kiló gyümölcsöt tettem bele, narancsot és almát, de bármilyet fel lehet használni, akár frisset, befőttet vagy aszaltat is
- kristálycukor - fél kilóhoz 25 dkg kell
- fahéj, szegfűszeg ízlés szerint
Először is felvagdossuk apróra a gyümiket, az én esetemben plusz még megmossuk a narancsot meleg vízben és meghámozzuk( azért kell megmosni, mert a héját is meg kell sütni). Ha kész, beletesszük egy tálba, amiben majd sütjük. Hozzá keverjük a cukrot, a fahéjat és a szegfűszeget.
Ha jó alaposan összekevertük, mehet is a sütőbe. Én tettem még hozzá egy pici vizet is.
160 - 170 °C fokon sütjük, egy órán keresztül, közben párszor megkeverjük.
Ha kész, kiszedjük belőle a narancs héját és a szegfűszeget, aztán még forrón befőttes üvegekbe rakjuk, ráerősítjük a tetőket, fejjel lefelé fordítjuk, és megvárjuk míg kihűl.
2 - 3 kanál ebből, leöntjük forró vízzel, és ha kicsit kihűlt már fogyaszthatjuk is.
Az üvegekre egyébként nagyon szép címkéket gyárthattok a jam labelizer oldalán.
Sok sikert az elkészítéséhez, remélem ízleni fog.
Szép estét nektek!
xoxo
TünciQe ;)